Chýbajú tradičné koledy. Kéfas ich šíri medzi mladých

Chýbajú tradičné koledy. Kéfas ich šíri medzi mladých

RedakciaKultúra28.12.2023

Keď v stredu 27. novembra večer zhasli svetlá v kostole sv. Ondreja v Ružomberku, začali sa ozývať hlasy. „A kde to vlastne ideme?,“ spýtalo sa dieťa.

„No kam chodíme každé Vianoce?,“ odpovedala otázkou mama. „Rodinám spievať koledy?,“ hádalo opäť dieťa. „Presne tak,“ vysvetlil otec a kráčajúc k oltáru dodal: „V týchto dňoch sa narodilo dieťa. Nie je to síce okom vidieť, ale je to kráľ. Keď sa narodí dieťa, Boh stvorí rodinu. A táto rodina je zázrak, takže ideme k rodine.“ To je len úryvok zo scénky, ktorá otvorila tohtoročný vianočný koncert skupiny Kéfas, ktorý má v Ružomberku už 15-ročnú históriu.

V budúcom roku pritom skupina oslávi 30 rokov svojho fungovania. Tohtoročný koncert bol popretkávaný zvykmi a tradíciami našich predkov.

Koledy zneli v Kostole sv. Ondreja.

„Tento rok sme tu mali jedného vinšovníka, je to náš bývalý basgitarista Peťo Bačkor, ktorý prišiel v kroji a vinše a koledy pretavil do niečoho rodinného a ľudového. Chceli sme trochu iným spôsobom podať tradície a zvyky, ktoré naši predkovia kedysi zachovávali,“ vysvetlil frontman skupiny Kéfas Ľuboš Kútnik. „V televízii, alebo v alebo v rádiách znejú počas Vianoc nádherné vianočné skladby, ale chýba nám taká tradičná vianočná koleda, ktorá akoby sa vytrácala z mediálneho priestoru. A preto sme aj začali hrávať koledy. Keď to podáme mladým ľuďom, oni to šíria ďalej, aj svojim deťom. Snažíme sa uchovávať tieto koledy v modernejšej podobe,“ doplnil Ľ. Kútnik.

Toto vianočné obdobie mali naplánovaných päť koncertov, pričom niektoré z nich už odohrali. Hrali počas vianočných trhov v Ružomberku a v Dolnom Kubíne a nasledoval stredajší koncert v Ružomberku. Vo štvrtok, 28. decembra sa presunú do Trstenej a 6. januára budú v Liptovskej Teplej.

Počas koncertu predstavili aj svoju najnovšiu skladbu Koleda, ktorá začala písať svoju históriu na fare v Hniezdnom, kde skupina koncertovala pred rokom počas Vianoc. „Tam je kňazom Peter Olekšák, ktorý kedysi pôsobil aj v Ružomberku a  vtedy na fare mi pustil poľskú koledu. Dlho mi to vŕtalo v hlave, poslal som to mojej sestre, ktorá mi to s pomocou známych Poliakov preložila do slovenčiny. Ja som sa to snažil pretextovať do slovenčiny, ale aby to malo napríklad rým. Ten náš text je asi na 90% zhodný s tým poľským,“ vysvetlil genézu vzniku najnovšej piesne. Pieseň Koleda vydali v spolupráci so slovenským husľovým virtuózom Stanislavom Palúchom. Skupina Kéfas sa chystá v budúcom roku vydať ešte vlastné CD. To chce odprezentovať v novembri pri oslave 30. výročia svojho vzniku. „Ak Pán Boh dá,“ doplnil na záver Ľ. Kútnik.

Fotogaléria

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia