Majstrovsky zachytená krížová cesta 

Majstrovsky zachytená krížová cesta 

RedakciaKultúra22.3.2024

Udalosť, ktorá sa stala pred približne 2000 rokmi svojim silným a dramatickým behom nám pripomína, ako sa ľudia vysporiadali s jestvovaním a odkazom Ježiša Krista. Kresťania si túto udalosť pripomínajú každý rok vo veľkonočnom čase, Na niektorých miestach aj konaním hranej krížovej cesty so živými ľuďmi. Toto predstavenie vyvoláva v ľuďoch silné emócie a zamyslenie. To bolo aj hlavným dôvodom, ktorý viedol poľského fotografa Artura Brockieho zachytiť ich u hercov, lebo prizerajúcemu sa davu ľudí sa venuje len okrajovo. Divákovi sprístupňuje to, čo sa z davu nedá vidieť. O jeho pohľade na túto udalosť vypovedá výstava, ktorú sprístupnili 21. marca v Univerzitnej knižnici Katolíckej univerzity (UK KU) v Ružomberku.

„Na plagát, k tejto výstave, sme vybrali fotografiu Veroniky, ktorá drží v ruke ručník, ktorý ponúkla trpiacemu a mučenému Ježišovi Kristovi,. Je na ňom otlačená jeho skrvavená tvár. Je to výčitka nám ľuďom. Pozrite sa, čo ste urobili. Fotografie sú také silné, že ich netreba ani komentovať,“ povedal kurátor výstavy Štefan Ižo,  predseda Fotoklubu RK 1924.

Fotografie A. Brockieho vznikli počas dvoch rokov. „Snažil som sa zachytiť atmosféru krížovej cesty, ktorú vytvorili obyčajní ľudia, nie herci. Ich výkony boli ich precítením deja, útrap Ježiša Krista. Ich mimika tváre, konanie, nebolo umelo vytvorené, ale pochádzalo z ich vnútra,“ uviedol poľský fotograf.

Krížová cesta sa každoročne odohráva na kalvárii Zebrzdywska, ktorá bola postavená v 17. storočí. Postavil ju Mikolaj Zebrzydovski a neskôr ju rozšírili jeho potomkovia. Postarali sa aj o to, aby sa kalvária stala miestom bohoslužieb vojvodstva. V súčasnosti toto pútnické miesto navštívi ročne okolo 1,8 milióna ľudí.

A. Brocki patrí k silno empatickým ľuďom. O tom svedčia i jeho ďalšie aktivity, v ktorých sa venuje deťom s telesným a duševným postihnutím. Robí s nimi spoločné podujatie a dáva ich životu zmysel. Veľkú časť svojej fotografickej tvorby venuje sakrálnym objektom, ktoré ho veľmi priťahujú svojim tajomnom a duchovnom. Vydal ich aj formou veľkoformátových kalendárov.

„Je veľmi dobré, že takáto výstava si našla miesto vo veľkonočnom čase na pôde UK KU, začo sa chcem v mene autora a aj nášho Fotoklubu RK 1924 vedeniu univerzity poďakovať,“ doplnil Š. Ižo.

Fotogaléria

Text a foto: Tibor Šuľa

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia