O čarách čarovných

O čarách čarovných

RedakciaKultúra10.2.2024

Poďte deti, poďte sem, rozprávku vám rozpoviem: O čarách a čarovných pozýval plagát na galakoncert pri príležitosti ukončenia polroku v Súkromnej základnej umeleckej škole folklórneho súboru (FS) Liptov. Uviedli ho 8. februára v Kultúrnom dome A. Hlinku (KD AH) v Ružomberku. Predstavili sa v ňom členovia FS Liptov, detského folklórneho súboru Liptáčik. Do spevu a tanca vyhrávali ľudová hudba FS Liptov vedená primášom Radovanom Milanom a detská ľudová hudba s primášom Pavolom Papúchom.

Úvod prehliadky dolnoliptovských obyčajov patril choreografii Kto tu býva, ktorú pripravil Igor Littva. Hudobnú úpravu mal Vladimír Struhár. Účinkovali žiačky 4. A triedy. Po ich vystúpení sa začal odvíjať príbeh, ktorý vytvorili na základe zvykov od Kataríny po Nový rok. Začal sa choreografiou Radovec, ktorá priblížila dedinskú ľudovú zábavu na Katarínu. Do tanca a spevu vyhrávala veseliacej sa mlade ľudová hudba, ktorej piesne hudobne upravili Martin Lipták a Lukáš Haluška.

Katarínska zábava sa skončila, stíchli nielen dievčenské hlasy ale aj muziky. Čas predvianočného pôstu sa spája s rôznymi čarami. Tie priblížili choreografie na Ondreja a Čerti. Po trasení plotov dievčatami, aby sa dozvedeli, že z ktorej strany budú mať ženícha, prišiel čas darčekov. Tie priniesli  účinkujúci spolu s Mikulášom v scénickom spracovaní tohto zvyku v podobách: Mikuláš, Mikulášovi Maliličkí, Mikulášovi maličkí a Mikulášovi malkáči. Účinkovali v nich žiaci prípravného kurzu, prípravného štúdia a žiaci 1. A a 1.B triedy.

Piesne k adventu zazneli v podaní Charlotte Cevárovej, Elišky Komhalovej, Dárie Mišurovej, Veroniky Šimovej, Timey Šulganovej a Sofie Pajunkovej. Samozrejme, že počas adventu nezabudol autor scenáru a režisér galakoncertu Igor Littva, ani na čáry s Luciin stolčekom. Nechýbal ani stridží bál a metlový tanec bosoriek. Advent sa skončil a prišli Vianoce a s nimi aj koledovanie. Účinkujúci obdarili divákov vinšmi a k nim pridali koledy Tie zazneli v v podaní dievockej speváckej skupiny FS Liptov.

Galakoncert vyvrcholil choreografiou Ženáči. Ľudový odev pre účinkujúcich pripravili v kostýmovej dielni FS Liptov pod vedením Evy Sanigovej. Koncert vznikol v spolupráci s mestom Ružomberok a KD AH.

Fotogaléria

Text a foto: Tibor Šuľa

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia