Prípitok

Prípitok

RedakciaKultúra17.9.2021

Hravá francúzska komédia, ktorej hrdinom je Adrien. Má 35 rokov, krízu stredného veku, je neurotický a hypochonder.

Adrien trčí na otravnej rodinnej večeri. Otcove historky sa po stý raz opakujú, matka sa vyžíva v nudnej konverzácii a sestrin snúbenec ako vždy predvádza svoj rozhľad. Navyše Adrienova ex-priateľka mu neodpovedá na SMSku. Nádej, že sa k nemu vráti, sa zmenšuje. Minúty sa vlečú a Adrien má jasno - horšie to už byť nemôže. Potom ale príde posledná rana. Budúci švagor Adriena požiada, aby predniesol prípitok na svadbe. Adrien neznáša svadby. A rozprávanie na verejnosti. A svojho budúceho švagra. Ale povedať "nie" nedokáže. V hlave sa mu okamžite začínajú rozbiehať farbisté scenáre toho, čo všetko by sa pri jeho prípitku mohlo pokaziť.

Od úvodných titulkov čítaných na mikrofón pred červenou oponou je Benjamin Lavernhe (Kým nás svadba nerozdelí) nielen predstaviteľom hlavnej postavy, ale i divákovým sprievodcom a komentátorom deja. Laurent Tirard sa zdanlivo „nesfilmovateľnej“ predlohy zhostil hravou formou plnou prekvapujúcich zábavných momentov.

Réžia: Laurent Tirard
Námet: Fabrice Caro – rovnomenný román (2018)
Scenár: Laurent Tirard
Kamera: Emmanuel Soyer
Hudba: Mathieu Lamboley
Strih: Valérie Deseine
Hrajú: Benjamin Lavernhe (Adrien), Sara Giraudeau (Sonia), Kyan Khojandi (Ludo), Julia Piaton (Sophie), François Morel (otec), Guilaine Londez (matka)...

Komédia, 87 min., MP12+, FRA, ST, 2D projekcia

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia