Quo Vadis, Aida

Quo Vadis, Aida

RedakciaKultúra9.11.2021

Bosna, júl 1995. Srbská armáda sa blíži k Srebrenici, ktorá je vyhlásená za „bezpečnú zónu“ OSN.

Desaťtisíce ľudí utekajú zo svojich domovov na blízku základňu OSN. Prekladateľka Aida, pracujúca pre OSN, dôverne pozná situáciu na základni i mimo nej. Bojuje s neúprosne sa krátiacim časom, aby našla cestu z blížiaceho sa pekla pre obyvateľov mesta i jej najbližších.

Jej rodina je medzi tisíckami miestnych, ktorí hľadali v Srebrenici, „bezpečnej zóne“ OSN, útočisko pred srbskou armádou. Pár hodín cesty od miest, kde radi trávime letné dovolenky, sa schyľuje k najväčšej európskej tragédii od konca druhej svetovej vojny. Aida v rámci svojej práce prekladá srbské klamstvá i často dvojzmyselné vyhlásenia OSN a postupne si uvedomuje vážnosť situácie. Ide o osud mesta i o život jej milovaných. Podarí sa jej ich zachrániť?

Nekompromisný a zároveň hlboko ľudský film režisérky Jasmily Žbanić silou emócií zatieni väčšinu vojnových filmov. Nesústreďuje sa totiž na vykreslenie násilia, ale na príbeh konkrétnej ženy a nepredstaviteľné dilemy, ktoré pred ňu vojna stavia. Film Quo Vadis, Aida? mal premiéru na festivale v Benátkach a bol nominovaný na Oscara v kategórii najlepší medzinárodný celovečerný film. Vychádza zo skutočných udalostí, ale niektoré postavy, situácie a dialógy sú vymyslené alebo upravené z umeleckých a dramatických dôvodov. Režisérka venovala svoj film ženám zo Srebrenice a ich 8 372 zavraždeným synom, otcom, manželom, bratom, bratrancom a susedom.

Réžia: Jasmila Žbanić
Scenár: Jasmila Žbanić
Námet: Hasan Nuhanović – kniha Pod zástavou OSN: medzinárodné spoločenstvo a genocída v Srebrenici (2007)
Kamera: Christine A. Maier
Hudba: Antoni Komasa-Łazarkiewicz
Strih: Jarosław Kamiński
Hrajú: Jasna Ďuričić (Aida Selmanagić), Izudin Bajrović (Nihad), Boris Ler (Hamdija), Dino Bajrović (Sejo), Johan Heldenbergh (plukovník Karremans), Raymond Thiry (major Franken), Boris Isaković (generál Ratko Mladič)...

Dráma, 101 min., MP15+, BX/ AT/ RO/NL/DE/PL/FR/TR/NO, ČT, 2D projekcia

Podujatie sa koná v režime OTP (očkovaní / testovaní / prekonaní).

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia