„S radosťou v srdci“

„S radosťou v srdci“

RedakciaKultúra8.1.2024

Ekumenický Trojkráľový koncert nazvaný „S radosťou v srdci“, ktorý uviedli v rímskokatolíckom kostole sv. Matúša v Partizánskej Ľupči 6. januára, bol nevšedným darčekom Ježiškovi v jasličkách. Mal ekumenický charakter, lebo obdarovať Spasiteľa prišli účinkujúci z rímskokatolíckej aj evanjelickej cirkvi.

Božím chrámom sa niesli vianočné piesne a koledy, ktoré odzneli v podaní približne sto spevákov a hudobníkov. Býva tradíciou, že do P. Ľupče na koncert prichádzajú spevokoly a hudobné telesá z okolitých farností. K nim patrili Fertušky a Sliačanská sedmička z Liptovských Sliačov, ako aj folklórna skupina Chabenec z Dúbravy  a tiež spevokol z L. Michala. K ekumenickému rozmeru koncertu prispel najviac domáci chrámový spevokol, ktorý predstavuje krásne spojenie Ľupčanov: evanjelikov aj katolíkov. K nim sa pridala aj dychová hudba Lúžňanka z Liptovskej Lúžnej.

Tóny heligónok sa rozozvučali kostolom vďaka skupine Liptovskí heligonkári. K nim sa pridružili aj fujarista Ľubomír Lauko z Ružomberka a klaviristka Monika Pašková. Svojim umením do umeleckého darčekového koša pre Ježiška prispela aj rodáčka z Partizánskej Ľupče a absolventka Akadémie umení v Banskej Bystrici Lucia Bencúrová.

Za účasť spevokolov na koncerte poďakoval starosta obce P. Ľupča Ladislav Balážec. Podľa jeho slov Trojkráľový koncert si získal veľkú obľubu medzi veriacimi nielen z ich obce, ale aj zo širokého okolia.„Výťažok z dobrovoľného vstupného využijeme na obnovu nášho kostolíka Sedembolestnej Panny Márie. V súčasnosti na ňom začala rekonštrukcia strechy. Nahrádzame na nej eternit medeným plechom,“ povedala v príhovore Mária Pašková - organizátorka koncertu.

Kostolík postavili niekedy koncom 13. storočia vo vyvýšenej polohe nad potokom ako neveľké bezvežové jednolodie s polygonálnym presbytériom a severnou sakristiou. Podľa časti zdrojov bol kostol až do roku 1434 farským chrámom miestnej farnosti. V stredoveku dostal freskovú výzdobu, z ktorej sa dodnes zachovali len fragmenty. V období neskorej gotiky boli zväčšené okná presbytéria.

V 17. storočí pristavali pred južný vstup do lode murovanú predsieň a celú stavbu vzhľadom na nepokojné časy obohnali múrom. Veľká prestavba objektu sa uskutočnila v 18. storočí, kedy bola zaklesnutá loď a úpravou prešli aj fasády. V 19. storočí bol kostolík zariadený viacerými kusmi dodnes zachovaného vnútorného vybavenia ako napríklad napr. oltáre. Status národnej kultúrnej pamiatky má objekt od roku 1963. V roku 2020 sa začala vďaka grantom z Ministerstva kultúry SR a zbierkam veriacich pamiatková obnova kostola. Okrem výskumných prác sa v roku 2022 realizovala aj rekonštrukcia vežičky na streche kostola.

Fotogaléria

Texta a foto: Tibor Šuľa

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia