SOLITARITA

SOLITARITA

RedakciaKultúra24.1.2020

Občianske združenie RosArt a Ružomberské divadlo RosaThea pozývajú na reprízu svojej najnovšej divadelnej inscenácie Solitarita z pera rumunskej dramatičky a režisérky Gianiny Cărbunariu.

Hrajú: Alžbeta Jacková, Tatiana Ševčíková, Brigita Vrábeľová, Renát Haluška, Tomáš Bačkor
Réžia a dramaturgia: Marianna Stančoková
Scénografia a hudba: Marianna Stančoková
Technická spolupráca: Július Stančok
Preklad: Jana Páleníková
Scenár: Gianina Cărbunariu

Slovo o hre:
Divadelná hra Solitarita je politickou satirou kompozične zostavenou z piatich zdanlivo nesúvisiacich scén. Spája ich téma identity, integrity a in/tolerancie ako celospoločenské fenomény nielen súčasnosti doby. Autorkine diela sú často výsledkom výskumu realizovaného formou rozhovorov či práce s rôznymi druhmi archívov. Vyvíjajú sa počas diskusií a improvizácií na skúškach umeleckého tímu. Text a inscenácia vznikajú súčasne v procese, v ktorom sa stretávajú najrôznejšie pohľady na realitu dneška a na témy nedávnej minulosti. Nie je tomu inak ani v prípade hry Solitarita, ktorá sústavne balansuje na hranici reality a fikcie a v humorných situáciách nastavuje zrkadlo dobe, v ktorej žijeme i nám samým.

Slovo o autorke:
Gianina Cărbunariu (1977) je rumunská dramatička a režisérka žijúca v Bukurešti, riaditeľka Divadla mladých Teatrul Tineretului a kurátorka divadelného festivalu v Piatra Neamţ. Patrí k najvýznamnejším osobnostiam mladej rumunskej divadelnej scény. V roku 2002 spoluzaložila projekt pre podporu súčasnej drámy dramAcum. Je autorkou niekoľkých divadelných hier - Nereality z blízkeho divokého Východu, Med, Títo všetci vyzerajú ako naši rodičia a iné - ktoré boli uvedené v Rumunsku, Španielsku, Taliansku, Nemecku, Švédsku a Veľkej Británii. Medzinárodné uznanie dosiahla hrami Kebab, ktorú uviedli v roku 2007 v berlínskom Schaubühne a v mníchovskom Kammerspiele a Stop the Tempo!, ktorú inscenovali v lipskom divadle Theater der Jungen Welt.

Počet miest je obmedzený a preto odporúčame rezervovať si vstupenku vopred. Využite rezervačný formulár na stránke http://www.oz-rosart.sk/ alebo e-mail: rezervacie@oz-rosart.sk alebo pošlite správu na: https://www.facebook.com/ozrosart. Vstupenky si môžete vyzdvihnúť 30 minút pred začiatkom predstavenia v Divadelnom štúdiu RosArt (Podhora 18, Ružomberok / 2. poschodie).

Info: 0911 316 096

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia