Umelecká tvorba Bavlnárskych závodov v galérii Rozeta

Umelecká tvorba Bavlnárskych závodov v galérii Rozeta

Monika DomenikováKultúra23.10.2023

Do 24. novembra si v galérii Rozeta môžete pozrieť originálne dezény zo 70-tych či 80-tych rokov. Výstava Návrhári a návrhárky mapuje tvorbu piatich autorov, ktorí pôsobili v bývalej textilnej fabrike v Ružomberku.

Samotná textilná továreň, ktorá bola významný hýbateľ mesta, je zároveň mementom celej výstavy „Súčasťou výstavy je aj negatívna bodka na záver z toho, ako tie priestory dopadli. Celý udržiavaný archív skončil na zemi a nakoniec bol úplne vyprataný spolu so smeťami. Výstava ponúka aj 16 minútový dokument režiséra Petra Záchenského, ktorý krásne vystihuje atmosféru, sú tam zábery z ulíc z neskorých 80-tych rokov, ale aj priamo z atmosféry návrhárskeho ateliéru, výroby a všetkého, čo súvisí s navrhovaním dezénov,“ hovorí lektorka Galérie Rozeta, Andrea Dobošová.

Podľa jej slov, predovšetkým fotografická kolekcia je mementom nezvládnutia rešpektu k vlastnej histórii a práci. „Na konci sa snažím robiť workshopy, aby si návštevníci skúsili navrhnúť vlastný dezén na látku. Aby sa inšpirovali z toho, čo vidia. Ak im naopak nič z toho nie je blízke, môžu si navrhnúť vlastný dezén. Možno vychádzajúci z toho, čo sa im prisnilo, alebo čo práve videli, alebo čím mimoriadne teraz žijú,“ vyzýva ďalej Dobošová s tým, že každý si tu niečo nájde. „Výstava je pre všetky vekové kategórie, zvlášť seniori si môžu zaspomínať a vnímať, že práca pokračuje v tvorbe autorov, ktorí boli súčasťou návrhárskeho ateliéru. Malo by to teda byť veľmi príjemné estetické zamyslenie sa nad históriou, ale s linkou do súčasnosti.“ Dospelí, študenti, ale i stredoškoláci či materské školy tvoria len časť návštevníkov, ktorí sa už s výstavou zoznámili.

Pri koncipovaní jednotlivých výstav sa v galérii Rozeta zamýšľajú nad tým, aby súviseli s mestom a zároveň oslovovali ľudí. Po sérii textilných workshopov nadväzujúcich na textilné tradície sa inšpirovali papierom v nadväznosti na papierenskú históriu. „Zdalo sa nám prirodzené, že sme po sérii workshopov s papierom nadviazali na textilnú históriu. Chceme tak pripomínať Ružomberčanom a Ružomberčankám, čo všetko tu už bolo a dať im nejakú pomyselnú vodiacu niť, aby mohli byť hrdí na históriu mesta. Týmto spôsobom chceme prispieť k tomu, aby sa kultúrny život v meste kultivoval, nabudil a aby ľudia začali vyhľadávať takéto príležitosti,“ uzavrela Dobošová.

Foto: galéria Rozeta

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia