Viktor a jeho spolužiaci

Viktor a jeho spolužiaci

RedakciaKultúra10.2.2024

Fotoklub RK 1924 pripravil výstavu fotografií nazvanú Viktor a jeho spolužiaci, ktorú slávnostne sprístupnili 8. februára v Liptovskom múzeu v Ružomberku. Predstavuje tvorbu Viktora Poliaka a dvoch jeho spolužiakov Stanislava Surového a Anny Tomčíkovej. Fotografie približujú ich rôzne pohľady na bežný život, kultúru, šport, spoločenské dianie. Zároveň sú obrazom aj miest, v ktorých žijú, ktoré navštívili, ale predstavujú aj osobnosti najmä ružomberskej kultúry a športu.

Bližšie o nevšednom kultúrnom projekte nám povedal jeho spolutvorca  Stanislav Surový: „Sme spolužiaci z gymnázia a raz sme si povedali, žeby sme toto mohli využiť pre výstavu. Išlo by o naše stretnutie formou fotografickej výstavy, keďže sa všetci zaoberáme fotografiou. Niektorí sa jej venujeme amatérsky, troška aj profesionálne. Keďže Fotoklub RK 1924 sa dožíva sto rokov, tak plánuje celý cyklus podujatí, výstav svojich členov. Toto je prvá z nich. Okrem toho plánuje vydať publikáciu o histórii klubu, ale aj veľkú spoločnú výstavu“. 

Na výstave sa objavujú pamiatky, zábery prírody, momentky z pretekov kajakárov v Liptovskom Mikuláši, fotografie z basketbalových zápasov ružomberskej „Ruže“ či z koncertov. V súvislosti s výberom fotografií S. Surový uviedol: „Tematicky sme sa nevyhraňovali, rozhodli sme sa, že každý z nás si urobí vlastný výber snímok. Priestor sme si podelili na tretiny. Viac menej to tak vyšlo, že ja mám portréty, Anna má prevažne dokumentárnu fotografiu a V. Poliak má športovú a divadelnú fotografiu.“

Počas vernisáže bolo zaujímavé sledovať reakcie divákov pri prehliadke snímok. K nim patril aj fotograf Fedor Polóni, ktorý prezradil, že do akého prostredia je vsadený jeho portrét. Je ním už nejestvujúca ružomberská ulica v blízkosti konca pešej zóny.

Nevšednú fotografickú prechádzku rôznymi kútmi Ružomberka si môžu záujemcovia pozrieť do 28. februára.

Fotogaléria

Text a foto: Tibor Šuľa

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia