A. Kánová (aj) na Málinom Brde

A. Kánová (aj) na Málinom Brde

Ján SvrčekŠport31.12.2023

"Včera (30. decembra) sme boli lyžovať na Málinom Brde. Ja som však bola len doprovod, kopec si užili dcéry Ninka a Anička," zvestovala nám dlhoročná a mimoriadne úspešná slovenská reprezentantka v stolnom tenise telesne hendikepovaných športovcov, členka ŠKST TPŠ Ružomberok Alena Kánová. "Sme totiž aj s rodinkou na Liptove, u mojich rodičov."

V septembri Kánová získala v rakúskom Sheffielde už svoju dvanástu medailu na majstrovstvách Európy, pričom ďalších päť "kovov" má z paralympijských hier a sedem zo svetových šampionátov. Od tohtoročnej "Európy" však na žiadnom veľkom "podniku" neštartovala. No nie je žiadnym tajomstvo, že 43 - ročná vozičkárka vážne myslí na budúcoročnú letnú paralympiádu v Paríži, ktorá by bola v jej kariére už siedma, pričom za sebou má aj jednu zimnú v curlingu. "Prvých päť hráčok svetového rebríčka má istú účasť v Paríži. Ak sa medzi nimi bude nachádzať majsterka niektorého kontinentu, tak sa táto kóta posúva. Keďže Mužiničová získala európsky titul, už aj šiesta priečka garantuje miestenku na paralympiádu. Takisto možno predpokladať, že majsterkou Ázie sa stane hráčka z prvej trojky, potom by ešte aj siedme miesto bolo postupujúce. To je však maximum. Ďalšia možnosť vybojovať si Paríž bude na kvalifikačnom turnaji v máji, ktorý s najväčšou pravdepodobnosťou sa uskutoční v Thajsku. Odtiaľ postúpia víťazi jednotlivých kategórií. Nuž a potom ešte existuje ´divoká karta´, no tá skôr môže byť využitá vo štvorhrách," vysvetľovala nám kvalifikačný kľúč Kánová.

Našej hráčke momentálne vo svetovom rankigu patrí šiesta priečka. "Priznám sa, dáko rebríček nesledujem. Veď ešte do konca marca 2024, keď sa bude uzatvárať, môže dôjsť k rôznym pohybom. Viaceré hráčky ešte budú naháňať turnaje. Čo sa týka prípadných mojich štartov v úvode roka, ešte neviem, čo ma čaká. Budeme mať ´sedenie´ a na ňom padne rozhodnutie. Určite rada by som išla na nejaký turnaj, aj so svojim ´parťákom´ v mise Borisom Trávničkom."

Naša stolná tenistka, v "civile" právnička, momentálne s raketou veľa času netrávi, ale stále pracuje na sebe. "Musím sa udržiavať v kondícii. Lenže, vzhľadom na svoj vek, už človek nenaháňa tak tréningy, ako v mladosti. Väčší priestor je nutné venovať rehabilitácii a fyzioterapii," vravela ďalej Kánová. "Počas sviatkov som však stále so svojimi ´deckami´ na nejakom športovisku. Dievčatá chodia lyžovať, korčuľovať a takisto do telocvične. Tu nám dokonca prebieha rodinný turnaj v badmintone."

Keďže dnes je Silvester, spýtali sme sa "Ali" aj na želanie týkajúce sa roku 2024. "V prvom rade je to zdravie. Keď chýba, človek nemá pohodu, nemôže športovať, pracovať, ani zarábať. Zdravie želám všetkým. A čo sa týka športu? To je ťažké formulovať. Určite by som si chcela s Borisom Trávničkom zahrať na paralympiáde zmiešanú štvorhru a aby aj výsledkovo nám to konečne vyšlo. Zatiaľ vždy nejakú loptička chýbala. To je pre mňa najväčšia výzva. Čo sa týka singlov, tam už úspechy mám."

Foto: autor, facebook

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia