Liptovská veteraniáda aj s jej priekopníkmi

Liptovská veteraniáda aj s jej priekopníkmi

Ján SvrčekŠport17.12.2023

Včera (16. decembra) sa konal 37. ročník Turnaja veteránov Liptova v stolnom tenise. Organizátorské opraty mal vo svojich rukách ŠKST Baničné, no "susedovi" svojim stánkom na Žilinskej ceste nezištne vypomohol aj druhý pingpongový subjekt v centre dolného Liptova, ŠKST Ružomberok.

"Celkove sme mali 35 účastníkov, čo je menej, ako býva zvykom. Výrazne zavážila chorobnosť. Kvôli nej nám mnohí vopred prihlásení hráči na poslednú chvíľu odriekli účasť. Myslím si, že s priebehom turnaja všetci môžeme byť spokojní. Osvedčil sa aj zámer s dvomi herňami. Neboli prestoje, takisto skôr bol koniec i čas na spoločné posedenie," konštatoval predseda ŠKST Baničné Peter Pindjak.

Najmladšiu kategóriu od 40 do 49 rokov ovládol, podobne ako vlani v Bobrovci, Milan Šlachta z Partizánskej Ľupče. Súťaž päťdesiatnikov mala trochu nečakaného víťaza Romana Frola z Černovej. "Áno, je to prekvapenie, s takýmto výsledkom som ani sám nerátal. Doteraz sa moje meno medzi najlepšími nikdy nevyskytlo. Bojoval som o každú loptičku, ani na chvíľku som sa nevzdával. Vo finále v poslednom piatom sete Miro Volaj viedol 5:0, no podarilo sa mi dotiahnuť zápas do víťazného konca," dal sa počuť 53 - ročný stolný tenista, ktorý za TJ Máj nastupuje v štvrtej lige.

Ružomberčan Ľubomír Tužinský si dva razy preberal pohárovú trofej za víťazstva, a to medzi mužmi od 60 do 69 rokov a v open nad 60 rokov. "Už ako zvyčajne, môj rozbeh bol pomalší, v skupine ma zdolal Laco Kandera 3:2, takže do ´pavúka´ som postúpil z druhej priečky. Potom mi už všetko vychádzalo," vravel 69 - ročný hráč, ktorý sa takto tesne, len o bod, v historickom rebríčku zavesil za jeho lídra, už nežijúceho Miroslava Kasanického. V najstaršej spoločnosti, nad 70 rokov, prvenstvo obhájil Kristián Kalinay z Liptovského Mikuláša.

V akcii sme videli aj dvoch mužov, čo boli pri úplne prvej kapitole Turnaja veteránov Liptova 11. októbra v 1986 v Černovej - Ružomberčana Branislava Kasanického a Vojtecha Olosa z Ľubochne. Len mimochodom, na dobovej fotke je aj výstižné motto tohto podujatia: Súper je Tvoj priateľ, prejav mu úctu, aj keď prehráš. Keby nebolo jeho, nevyhráš! "V tomto našom veku je vôbec dôležité zúčastniť sa, človek už ani nemyslí na víťazstvá," vravel Kasanický, ktorý 22. decembra dovŕši 88 rokov a ani jednu regionálnu veteraniádu nevynechal. "Spolu s Petrom Kuniakom sme si chodili zahrať pingpong do Černovej, kde boli dva stoly. Tam sme sa dohodli, že zorganizujeme takúto akciu. Mal som vtedy päťdesiat. Na 1. ročník prišlo pätnásť hráčov. Určite nikoho ani nenapadlo, že z toho bude takáto úžasná tradícia."

Výsledky: od 40 do 49 rokov - finále: Šlachta (KST Partizánska Ľupča) - Hán (Štart Liptovský Ján) 3:0, o 3. miesto: Pecho - Drapáč 3:0 (obaja Bešeňová), od 50 do 59 rokov - finále: Frolo (TJ Máj Černová) - Volaj (TJ Družstevník Východná) 3:0, o 3. miesto: Klinec (TJ Havran Ľubochňa) - Poljak (ŠKST Ružomberok) 2:3, od 60 do 69 rokov - finále: Tužinský (ŠKST Ružomberok) - Kandera (OSTK Ľubeľa) 3:0, o 3. miesto: Veselovský (Biely Potok) - Moravčík (TJ Družstevník Východná) 3:0, nad 70 rokov: 1. Kalinay (Gymnázium M. M. Hodžu Liptovský Mikuláš), 2. M. Dančo, 3. Olos (obaja OŠK Havran Ľubochňa), open do 59 rokov - finále: Volaj - Dittrych (TJ Máj Černová) 3:1, o 3. miesto: Pecho - Šnauko (TJ Máj Černová) 3:1, nad 60 rokov - finále: Tužinský - Veselovský 3:0, o 3. miesto: Kandera - Bystričan (SKST Ružomberok) 3:0.

Foto: autor

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia