M. Ulík zbiera kiláky v Španielsku

M. Ulík zbiera "kiláky" v Španielsku

Ján SvrčekŠport9.3.2024

"Dnes sa obloha trochu zamračila, ale predchádzajúce dni bolo pekne, jasno a teplota okolo dvadsať stupňov," povedal nám do telefónu zo španielskeho Benidormu, mesta kúsok od Alicante, Matej Ulík z Liptovskej Osady, lanský majster Slovenska v cyklokrose a v cross country. "Som tu so svojim klubovým tímom Expres CZ-Scott Team Kolín, pričom náš pobyt je naplánovaný do 19. marca."

Prvú februárovú nedeľu Ulík štartoval na svetovom šampionáte v cyklokrose v českom Tábore, kde v kategórii elite skončil tridsiatydeviaty. Potom si dal absolútny oddych, aby sa dostatočne nadýchol pred prípravou na horskú cyklistiku.

"Opäť som sa do roboty pustil asi dva týždne dozadu, doma v Liptove. Hoci bola ešte len tretia dekáda februára, podmienky boli veľmi dobré a počasie žičlivé," pochvaľoval si slovenský reprezentant a prešiel ku aktuálnemu kempu pri Stredozemnom mori. "Súčasné tréningy sú zamerané na rozvoj kondície. Denne jazdíme štyri-päť hodín, avšak na cestných bicykloch. Akurát, keď je voľno, sprobujeme aj ´horáky´. Profily trás sú tu veľmi náročné, každý deň má človek nastúpaných okolo dve tisíc výškových metrov. Keď sa sústredenie bude blížiť k záveru, už budeme mať viac kratších a intenzívnejších tréningov."

V Španielsku ide čisto o tréningový stan, bez jediného štartu na pretekoch. "Všetko nasvedčuje tomu, že prvé moje preteky v MTB cross country v tejto sezóne by mohli byť po Veľkej noci v Taliansku, no nie je vylúčený aj skorší termín. Na Slovensku sa sezóna začína až 20. a 21. apríla," objasňoval Ulík, ktorého sme sa na záver ešte spýtali, či sa na niektorom podujatí stretne aj s Petrom Saganom, keďže naša cyklistická ikona práve v horskej cyklistike by sa rada nominovala na Letné olympijské hry do Paríža. "Predpokladám, že áno. Kedy presne, to však absolútne neviem," znela odpovedal 27 - ročný "biker".

Foto: facebook Expres CZ-Scott Team Kolín

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia