Nočný skialp (zase) v klasickej podobe

Nočný skialp (zase) v klasickej podobe

Ján SvrčekŠport25.1.2024

V sobotu (27. januára) sa v ružomberskom stredisku Malinô Brdo ski & bike family park uskutoční 13. ročník večerných pretekov Malinô Brdo Night Skialp Challenge, aj ako 2. kolo Slovenského pohára v skialpinizme.

Vlani podujatie, pod organizátorskou taktovkou Malinô SkiAlp Team – u, malo netradičný program, ale teraz sa vracia do starej podoby. Pred rokom išlo o dvojdňovú akciu, najprv to bol vertical, čiže výšľap z Hrabova na Málinô Brdo a na druhý deň šprint.

"Keďže nemal kto zorganizovať ´pohárovku´ a zároveň majstrovstvá Slovenska v šprinte, rozhodli sme sa ísť do toho. Veď ide o olympijskú disciplínu. Ak by sme deň predtým do programu zaradili náš klasický skialp, bola by to pre pretekárov extrémna fuška. Preto vítanou alternatívou bol vertical," objasnil vybočenie zo zaužívanej tradície riaditeľ sobotňajšieho podniku a predseda Malinô SkiAlp Team – u Michal Stano.

Na 16. hod. je v Hrabove, pri údolnej stanici kabínkovej lanovky naplánovaný spoločný štart všetkých kategórií. "Čo sa týka trate, definitíva padne až v sobotu, so zreteľom na snehové podmienky. Máme dve alternatívy, buď sa z Hrabova na Málinô Brdo bude šliapať po zjazdovke, alebo v druhej časti pretekári prejdú na tzv. výsek a vo Veľkej mulde sa znovu napoja na hlavný kopec. Dole vždy idú po zjazdovke. Muži a veteráni absolvujú dve kolá, ostatné kategórie jedno," povedal pre náš portál autor trate Tomáš Gazdarica.

Do ružomberského zimného rezortu by mala zavítať širšia republiková špička, no nečrtá sa účasť Jakuba Šiarnika, ani Marianny Jagerčíkovej, v oboch prípadoch kvôli štartom v cudzine.

Momentálne štartovná listina obsahuje 98 mien.

Foto: autor

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia