Tréner J. Suja je (pracovne) spokojný so starým rokom, no škrie ho postoj prezidenta SBA M. Ondruša

Tréner J. Suja je (pracovne) spokojný so starým rokom, no škrie ho postoj prezidenta SBA M. Ondruša

Ján SvrčekŠport1.1.2024

V sobotu (30. decembra) ešte ružomberské basketbalistky trénovali a už dnes (1. januára 2024) sa večer zase zídu v "práci" v Koniarni. Veď 6. februára 2024 už pokračuje Niké extraliga žien predposledným, 13. kolom svojej základnej časti a Liptáčky čaká duel na palubovke majstrovských Piešťan. My sme dnes hovorili s tréner MBK Ružomberok Jurajom Sujom.

Ako by ste, po pracovnej stránke, zhodnotili rok 2023?

"Povedal by som, že v podmienkach, ako sa pracovalo, bol fajn. Záver extraligovej sezóny 2022/2023 dopadol podľa nášho želania, ziskom bronzových medailí. Aj v Slovenskom pohári dievčatá potvrdili rovnakú pozíciu. Takže to bolo v poriadku. Nuž a v jeseni, družstvo postúpilo do hlavnej súťaže FIBA Cupu, čo považujem za pekný výsledok. Aj keď v skupine sme nevyhrali žiadne stretnutie, nemáme sa za čo hanbiť. Vyslúžili sme si rešpekt."

Popri klubovej úrovni ste zavŕšili aj misiu v ženskej reprezentácii, k nej čo by ste povedali?

"Druhýkrát sme národný tím doviedli na majstrovstvá Európy a ani tam sme neprepadli. Družstvo dokázalo postúpiť zo skupiny na úkor Turecka. Všetci teraz vidíme, kde sa nachádza turecká reprezentácia. Dá sa povedať, že bol dosiahnutý výsledok minimálne adekvátny našim možnostiam."

Čo vás v uplynulom roku najviac zamrzelo?

"Keď prišli zranenia, kvôli ktorým nám vypadli dve hráčky Dominika Urbanová a Alexandra Buknová. Takisto človeka mrzí postoj Slovenskej basketbalovej asociácie, keď mne a môjmu realizačnému tímu nikto nepovedal ani ďakujem. Štyri a pol roka sme odrobili pri družstve, ktoré sa dvakrát dostalo na európsky šampionát. Nový prezident, či niekto iný, nám nepovedal ani mäkké ´f´. Za tým všetkým bol dobrý realizačný tím, zložený naozaj z profíkov."

Vráťme sa ešte do klubovej sféry. Vlani počas "sviatočnej" prestávky sa Ružomberok posilnil o Soňu Svetlíkovú, teraz nedôjde k dákemu transferu?

"Káder zostáva ten istý. Pri súčasných podmienkach, ktoré sú nastavené, slovenská cesta podobne a so zreteľom na aktuálnu finančnú situáciu, hovoriť o doplnení kádra je utópia."

S akými ambíciami spájate ďalšiu časť domácej sezóny?

"Chceme sa predať. Ukázať, ako sme sa počas sezóny, aj vďaka FIBA Cupu, zlepšili."

V Ružomberku sa 16. - 18. februára 2024 uskutoční finálový turnaj Slovenského pohára žien, ako to vnímate?

"Veľmi som chcel, aby ´pohár´ bol v našej hale. Napokon sa to podarilo. Ľudia sa môžu tešiť na dobrý turnaj. Tento rok sme, v porovnaní s predchádzajúcim, aj konkurencie schopní. Dúfam, že nám turnaj vyjde a budeme hrať až do konca."

Foto: fiba

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia