V stánku futbalovej Ruže sa stále kúri

V stánku futbalovej Ruže sa stále kúri

Ján SvrčekŠport30.1.2024

Dnes je ešte síce len predposledný januárový deň, avšak jarná edícia futbalovej Niké ligy sezóny 2023/2024 sa nezadržateľne blíži. Hneď úvodné kolo roka 2024 zavíta aj na štadióne pod Čebraťom. Ďalšiu sobotu (10. februára) Ružomberok privíta Trnavu. Aj preto sme dnes zašli na tamojší štadión za technickým riaditeľom MFK Ružomberok Jaroslavom Považanom.

Súčasná zima vám asi nepraje, čo vy na to? Ako s ňou bojujete?

"Veru, mrazy nám nežičia. Od 16. januára je hlavné ihrisko vykurované. Navyše trávnik bol po náročnej jeseni v dosť zlom stave. Už v októbri pred pohárovým zápasom proti Liptovskému Mikulášu prišla poriadna dávka dažďovej vody. V novembri často pršalo a v decembri sa zase bojovalo so snehom. Okrem toho, že vkuse naplno beží vyhrievanie, hraciu plochu sme zakryli aj špeciálnou plachtou. Ide o netkanú textíliu s devätnástimi gramami na meter štvorcový. Tu nastal však aj problém, keď silný vietor plachtu roztrhal a bolo nutné natiahnuť ďalšiu. Táto tkanina tiež udržuje teplo, relatívne šetri elektrickú energiu, no zároveň je priepustná a tak dovoľuje trávniku dýchať."

Takže kúreniu musí stále fachčiť?

"Áno, nemáme inú možnosť. Hoci ide ekonomicky o veľmi drahú položku."

Mohol by byť 10. februára ružomberský trávnik v lepšej kondícii ako v závere minulého kalendárneho roka?

"To je veľmi ťažká otázka. Od decembra 2023 do 10. februára 2024 o žiadnej vegetácii nemožno hovoriť. Predpokladám, že stav hracej plochy bude podobný, avšak maximálne sa snažíme, aby bol aspoň o kúsok lepší. Preto sa stále kúri."

Foto: autor

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia