Veľká medzinárodná škola pre žiacky podkošový poter

Veľká medzinárodná škola pre žiacky podkošový poter

Ján SvrčekŠport9.4.2024

Družstvo MBK Ružomberok pod vedením trénera Antona Panisa od 3. do 8. apríla štartovalo na 4. roč. medzinárodného turnaja kategórie U 14 v maďarskom Šoprone za účasti tímov zo siedmich krajín - Talianska, Poľska, Česka, Lotyšska, Chorvátska, Slovenska a Maďarska.

Mladá zmena podkošovej Ruže síce skončila na poslednom 8. mieste, avšak v základnej skupine odohrala tri vyrovnané partie - s domácou akadémiou (59:65), s poľskou Poznaňou (63:64) a s talianskou Costou (64:68), ktorá napokon skončila na treťom mieste.

"Na prestížny turnaj sme sa dostali úplne náhodou. Pravdepodobne organizátorom niekto vypadol a oslovili nás. Týždeň bol na to, aby sme sa rozhodli," rozhovoril sa A. Panis. "Netajím, vzhľadom na vynikajúcu konkurenciu, boli aj nemalé obavy. Veď náš tím sme vyskladali zo štyroch družstiev a z troch kategórií. Napokon vo všetkých stretnutiach v skupine sme bojovali o víťazstvo a dvakrát, s Poznaňou a Costou sme boli k nemu aj veľmi blízko. Ako trénera ma však mrzí, že v týchto dueloch dievčatá kľúčové momenty nezvládli. V zápasoch o umiestnenie, aj vzhľadom na naše obmedzené možnosti striedania a následné zdravotné problémy, už odchádzali sily. V treťom dueli sa nám zranila jediná rozohrávačka Laura Chovanová, čo bola citeľná strata. Potom alergia pribrzdila najlepšiu strelkyňu družstva Adelu Kapláňovú, keď po kvapkách do očí takmer nevidela. S narazeným prstom turnaj dohrávala Veronika Nemčeková."

Skúsený ružomberský kouč si však tento nevšedný výjazd len pochvaľoval. "Bola to vynikajúca konfrontácia. Dievčatá sa mohli porovnávať so špičkovými európskymi rovesníčkami. Ukázalo sa, že máme pár hráčok, ktoré dokážu s nimi držať krok. Pred cestou do Maďarska som nekládol dáky dôraz tímový prejav keďže nešlo o jednoliatu partiu, ale na herné činnosti jednotlivkýň. Doma môžete byť prorokom, no ešte nič to neznamená. Toto je pohľad do reálneho zrkadla. Preto medzinárodné merania síl sú nevyhnutnosťou," dodal Anton Panis.

VÝSLEDKY

Základná skupina: Darazsak Spartakakademia Šopron (Maď.) - MBK Ružomberok 65:59 (37:32), Kapláňová 19, Jamsilová 11, MUKS Poznaň (Poľ.) - Ružomberok 64:63 (34:30), Kapláňová 19, Chovanová 13, Ružomberok - ASD Basket Costa (Tal.) 64:68 (31:38), Kapláňová 24, Jamsilová 14.

O konečné poradie: o 5. - 8. miesto: Ružomberok - Sokol Hradec Králové (ČR)65:89 (38:33), Jamsilová 23, Kapláňová 14, o 7. - 8. miesto: Ružomberok - Selection Záhreb (Chor.) 55:70 (25:37), Nemčeková 14, Jamsilová 13.

Foto: Radoslav Popelka

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia