Vydarený skialp, aj s početnou účasťou v ružomberskom stredisku

Vydarený skialp, aj s početnou účasťou v ružomberskom stredisku

Ján SvrčekŠport28.1.2024

V ružomberskom stredisku Malinô Brdo ski & bike family park sa včera (27. januára) konal 13. ročník večerných pretekov Malinô Brdo Night Skialp Challenge, ktoré boli aj otváracím kolom Slovenského pohára v skialpinizme.

V jednotlivých kategóriách organizátori z Malinô SkiAlp Team – u narátali 117 pretekárov. "Priznám sa, taký veľký záujem sa nečakal. Veď je to skoro o päťdesiat štartujúcich viac než minulý rok. Možno svoje ovocie priniesla tiež propagácia podujatia cez sociálne siete a náš marketing. Celkom vyšlo aj počasie, hoci hore trochu fúkalo. Snehu bolo dostatok," nezakrýval spokojnosť riaditeľ pretekov a predseda poriadajúceho klubu Michal Stano. "Hlavná kategória mužov spolu s veteránmi a ženami absolvovala dvakrát výšľap na Málinô Brdo a potom ešte pol kola vo vrchnej časti. Aj s úsekmi, kde bolo treba dať dole lyže a vyšliapať to peši."

V hlavnej mužskej kategórii triumfoval Peter Fraňo z Brezna. "Je to dobrý úvod do sezóny. Pekná trať, na tomto podujatí taká klasická. Len mimochodom, ja Málinô Brdo poznám len po tme. Inokedy som tu ešte nebol. Zavítam sem akurát raz do roka. Čo sa týka pretekov, až na úvod, bolo to prvenstvo spôsobom štart - cieľ," dal sa v cieli počuť 27 - ročný víťaz.

Z domácich pretekárov v elitnej spoločnosti skončil najvyššie Dominik Babál, ktorému patrilo 11. miesto. "Prvé kolo bolo fajn, no v druhom ma zastihol aj pád. Trafil som zábranu a na nej zostala jedna palica. Dole kopcom to išlo aj bez nej. Tou jednou som sa nejako poodrážal. Hore si bolo treba dávať pozor, v daných podmienkach bola zlá viditeľnosť. No inak v pohode," vravel 29 - ročný Ružomberčan, ktorý je známy aj ako kvalitný bežec.

Ďalší člen Malinô SkiAlp Team – u Matej Baran ovládol mužskú kategóriu open. "Samozrejme, len príjemné pocity," vravel 35 - ročný skialpinista. "Krásne preteky, profesionálne vyznačená trať, skvelá atmosféra. Akurát trošku sa mi lepili pásy. Keďže som domáci, toto prostredie dôverne poznám, sprava i zľava. Netajím mojim cieľom bolo obhájiť lanské prvenstvo. O rok uvažujem i o hlavnej kategórii. Snáď to vyjde."

VÝSLEDKY

Muži - hlavná kategória: 1. Fraňo (Scarpa/Movement)1:35:24,24, 2. Danko (SkiAlp Bobrovec) 1:41:29,50, 3. Jambrich (naholu.sk) 1:41:30,48, 11. Babál (Malinô SkiAlp Team) 1:50:07,80, muži U 23: 1. Papcún (PROefekt team) 1:47:15,25, veteráni: 1. Longauer (SK Krížna) 1:48:28,50, 7. Pelach (Malinô SkiAlp Team) 1:58:36,18, open muži: 1. Baran (Malinô SkiAlp Team) ženy: 1. Maťková (Zolná skyrunning team) 1:42:49,00, open muži (1 kolo): 1. Baran (Malinô SkiAlp Team) 45:25,88.

Foto: autor, T. Gazdarica, R. Šimalčík

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia