Výkvet slovenského alpského lyžovania na ružomberskom kopci

Výkvet slovenského alpského lyžovania na ružomberskom kopci

Ján SvrčekŠport26.1.2024

Ružomberský skipark bude počas víkendu (27. a 28. januára) hostiť nielen húfy rekreačných vyznavačov zjazdoviek, ale tiež veľmi početnú súťažnú omladinu a jej sprievod (trénerov, vedúcich družstiev, rodičov). Na Málinom Brde sa pôjde 3. kolo Pohára Zväzu slovenského lyžovania mladšieho (U 14) a staršieho žiactva (U 16).

"Áno, sme po všetkých stránkach pripravení," potvrdil nám predseda organizačného výboru dvojdňového podniku Jozef Legerský. "Takisto kopec je vo veľmi dobrom stave. Akurát trošku nám môže menšie problémy spraviť hlásený vietor, no nečakám nič vážnejšie. Čo sa týka účasti, momentálne na zajtrajší obrovský slalom je prihlásených 192 pretekárov zo slovenských klubov a na nedeľu, keď sa pôjde slalom máme 183 chlapcov a dievčat. Dnes ešte dôjde o doplneniu ´štartoviek´ o lyžiarov z Čiech a Poľska. Približne o desať ´decák´ na každý deň. Takže Slovenský pohára bude mať aj medzinárodný punc."

Aj keď v organizátorskom záhlaví pretekov tróni Lyžiarsky klub Ružomberok, do "pohárovky", ktorá už pravidelne má svoju zastávku aj v areáli Malinô Brdo family ski&bike parku, vždy je vtiahnutý široký štáb dobrovolníkov, nielen z radov vlastných členov. "Bez pomoci rodičov našich členov, či rodinných príslušníkov, priateľov a kamarátov, by sa takéto podujatie nedalo zorganizovať. Všetkých nás je okolo päťdesiat. Samozrejme, potom sú tu ešte zamestnanci skiparku," priblížil nám trochu personálne pozadie podujatia J. Legerský.

Tiež nás zaujímalo, ako to je, pri takýchto pretekov s autormi tratí. "Podobne, ako na vrcholných pretekoch. Prvé kolo vytýči domáci tréner, teda v našom prípade Ján Grib a druhé niekto vybratý z ostatných prítomných trénerov," odvetil dlhoročný ružomberský lyžiarsky funkcionár.

Aj J. Legerský si dobre pamätá, ako vlani Pohár Zväzu slovenského lyžovania mladšieho a staršieho žiactva na Málinom Brde sa nekonal, hoci všetky výpravy do Ružomberka zavítali. "Zrazu napadlo asi pol metra nového snehu a to sa nedalo spracovať. Keďže podložka nebola tvrdá, ani bránky nebolo možné navŕtať. Jury, vrátane technického delegáta, bola nútená, hoci všetko bolo nachystané, preteky zrušiť, Aj keď nám to bolo veľmi ľúto," dodal šéf ružomberských organizátorov.

Program na Málinom Brdo: sobota (27. januára) - obrovský slalom: 8:45 hod.: 1. kolo mladšieho žiactva, 10:30 hod.: 1. kolo staršieho žiactva, 12:30 hod.: 2. kolo staršieho žiactva, nedeľa (28. januára) - slalom: 8:30 hod.: 1. kolo staršieho žiactva, 9:20 hod.: 1. kolo mladšieho žiactva, 10:15 hod.: 2. kolo staršieho žiactva, 11:15 hod.: 2. kolo mladšieho žiactva.

Foto: autor, LK Ružomberok

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia