Šálka dobrej  kávy

Šálka dobrej kávy

František DianSpoznávame RK26.7.2020

Iba najstarší Ružomberčania kedysi spomínali, že v minulosti sa v Ružomberku káva pražila. V roku 1911 Jozef Brüll v Ulici za Revúcou založil malú továrničku na výrobu čokolády, cukríkov, piškót a údajne pražil aj kávu.

Vráťme sa k našej novej pražiarni. Interiér kaviarničky nás privítal príjemným prostredím. Zariadeným predajným pultom, v kúte so strojovou pražiarňou, niekoľkými stolíkmi s posedením a atmosféru doplňuje dobové náradie na mletie a varenie kávy. Pri šálke dobrej kávy sme oslovili majiteľov pražiarne „Zrnko dobrej kávy“ Eriku a Damiána Belkovcov a požiadali o predstavenie tohto, v Ružomberku jedinečného zariadenia.

Myšlienky na vybudovanie pražiarne sa u nás zrodili asi v roku 2016. Ale cesta k zariadeniu prevádzky bola ešte dlhá. Bolo potrebné veľa študovať, učiť sa, zúčastňovať sa kurzov o výrobe, príprave a podávaní kávy... a z našetrených peňazí investovať do zariadenia. Prvú pražiareň sme mali malú, na 1 kg. kávy.“

Pražiareň bola otvorená na začiatku tohto kalendárneho roka, ale pandémia spôsobila nečakane dlhú prestávku. Od mája sa poskytovanie služieb a predaj praženej kávy do domácností rozbehol naplno.

Surovú kávu, pôvodom z Brazílie, Kolumbie a iných stredoamerických republík nakupujú z veľkoskladov. V pražiarni, zakúpenej z Turecka, sa pri jednom pražení vyrobí 5 kg kávy. Kávu pod dohľadom počítača a osobného dohľadu pražia pri teplote okolo 220 ˚C 12 – 22 minút. Nesnažia sa kávu prepražiť, potom by bola príliš horká a stratila svoju charakteristickú arómu. Ich káva po pražení je stredne svetlá, s osobitou arómou. Na vreckách s praženou kávou sa dozviete krajinu pôvodu, región, plantáž, odrodu kávy, spracovanie, chuť i meno farmára a dátum praženia.

Na vkusne vytlačenom nápojovom lístku ponúkajú na predaj sedem druhov upraženej kávy zrnkovej pomletej, alebo celej, aby si zákazník kávu sám zomlel. V ponuke na posedenie je pätnásť kávových nápojov, ďalej alternatívna príprava kávy, čaj, čokoláda, miešané teplé i ľadové kávové nápoje a k zahryznutiu domáci dezert. Čo nie je samozrejmosťou, v kaviarni sa nepodávajú alkoholické nápoje.

Návštevníci, ktorí si pri kávičke posedeli, alebo si upraženú kávu kúpili tvrdia, že už inú kávu ani piť nechcú. Každý má inú chuť. Je potrebné posedieť pri šálke dobrej kávy a potom hodnotiť. Doterajšia odozva u spotrebiteľov je vysoko pozitívna. Iné je o káve čítať, počúvať a iné je v príjemnej chvíľke si ju vychutnať. A čo vy ? Ochutnáte kávu z ružomberskej pražiarne ?

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia